Sajtószemle

2021

A szelektív hulladékgyűjtés bajnokai

2021. november 11., Csütörtök

Az Újrahasznosítás városa cím elnyerése érdekében Kézdivásárhely önkormányzata és a Gosp-Com Kft. hulladékgyűjtési versenyt hirdetett a város oktatási intézményei számára, melyek a számukra kijelölt szelektív kukákba gyűjthették a papírt, műanyagot, fémet, üveget és elektronikai hulladékot.

Jól teljesítettek a kézdivásárhelyi tanintézmények szelektív hulladékgyűjtésben

2021. november 8., Hétfő

Az Újrahasznosítás városa cím elnyerése érdekében Kézdivásárhely Önkormányzata és a Gosp-Com Kft. a tavalyi év kivételével, 2014 óta minden évben hulladékgyűjtési versenyt hirdetett a város oktatási intézményei számára.

Sok munka a szemétválogatás

2021. szeptember 1., Szerda

Noha Kovászna megye – és azon belül is Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy – élen jár a szelektív hulladékgyűjtésben, és országos szinten is kiemelkedő újrahasznosítási arányt tud felmutatni, mindig van hová fejlődni. Vannak tudatlanságból eredő hibák, de sajnos, hanyagságból származók is a lakosság részéről.

Virágföld a szelektív hulladékgyűjtésért

2021. augusztus 31., Kedd

A szelektív hulladékgyűjtés szükségességének tudatosításáról tartott sajtótájékoztatót tegnap délelőtt Kézdivásárhelyen a városháza dísztermében Zonda Balázs, a Gosp-Com Kft. igazgatója, Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke.

Tudatosító kampány zajlott

2021. augusztus 31., Kedd

Öt napon át tartott az a tudatosító kampány, amelynek keretében a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival ismertették meg a kézdivásárhelyi lakosságot, ezúttal a tömbházakban élőkre összepontosítva. Amint a tegnapi kiértékelő sajtótájékoztatón elhangzott, az akciót sikeresként könyvelik el, és érdekes tapasztalatokkal is gazdagodtak a szervezők a lakossági visszajelzések révén.

Szelektív hulladékgyűjtést tudatosító kampányt tartottak Kézdivásárhelyen

2021. augusztus 30., Hétfő

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampányt szerveztek augusztus 23–27. között a céhes városban, amely a kézdivásárhelyi tömbháznegyedek hulladékgyűjtőinek különböző pontjain zajlott, az önkéntesek szórólapokat osztogattak, illetve ismertették a hulladékgyűjtés helyes módját.

Nagyszabású takarítási akció Kézdiszéken

2021. június 1., Kedd

A lemhényi fiatalok javaslatára és kezdeményezésére szombaton nagyszabású takarítási akció zajlott a Feketeügy kézdiszéki szakaszán és a mellékpatakok mentén. Ezen Kézdivásárhely, Csernáton, Torja, Kézdiszentlélek, Kézdiszentkereszt, Esztelnek, Kézdialmás, Lemhény, Ozsdola, Bereck, illetve a Hargita megyei Kászon község önkéntesei mellett számos intézmény, szervezet, többek között a helyi önkormányzatok, a tűzoltóság, a csendőrség, a környezetvédelmi felügyelőség és őrség, a helyi rendőrség, a megyei mentőszolgálat, a Vöröskereszt és a vízügyi igazgatóság munkatársai, képviselői vettek részt. A mintegy ezer önkéntes a Feketeügy 33 km-es kézdiszéki partszakaszát, valamint 153 km-en a tizenkét mellékágat takarította ki.

Zárható szemétgyűjtők Kézdivásárhelyen

2021. április 20., Kedd

A kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. a Millennium park mögött építette meg a céhes város ötödik zárható szemétgyűjtő szigetét, ahol már csak a zár felszerelése maradt hátra, amit egy külső cég szakemberei végeznek majd el – tudtuk meg Zonda Balázs igazgatótól.

Tizenöt lakrészes ANL-tömbház építését kezdik meg a nyáron Kézdivásárhelyen

2021. április 19., Hétfő

A fiatalok számára tizenöt 54–59 négyzetméter közötti kétszobás lakást magában foglaló, bérbe adható, ANL-tömbház épül a céhes városban. Minden lakrésznek saját kondenzációs alapú kazánja lesz, illetve saját gáz- és vízórája, valamint a tömbházat korszerű hőszigeteléssel látják el – tudtuk meg a helyi önkormányzattól.

Idén még ötöt építenek

2021. április 14., Szerda

A Millennium park szomszédságában is kialakított egy zárható szemétgyűjtő-szigetet a hulladékgazdálkodással foglalkozó Gosp-Com Kft. Zonda Balázs szerint a lakosság pozitívan áll a kezdeményezéshez, bár a guberálókkal továbbra is adódnak gondok.

2020

Virágföld a lebomló hulladékért

2020. október 5., Hétfő

Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen minden magánházlakó kap egy ötliteres zsák virágföldet köszönetképpen azért, hogy szelektíven gyűjtötték az elmúlt időszakban a biológiailag lebomló zöld hulladékot – jelentette be pénteken Kézdivásárhelyen Ambrus József és Zonda Balázs, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület, illetve a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. igazgatója.

Ajándék virágföld jár a szelektíven gyűjtő háromszékieknek

2020. október 2., Péntek

Romániában egyedülálló kezdeményezés, hogy Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen minden magánházlakó öt liter mennyiségű virágföldet kap köszönetként azért, mert szelektíven gyűjtötték az elmúlt időszakban a hulladékot.

Korszerű hulladékgyűjtő szigetek Kézdivásárhelyen

2020. május 26., Kedd

A kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. elkészítette a Vágóhíd utcában található két szociális tömbház közelében a céhes város első mágneses kártyával nyitható hulladékgyűjtő szigetét, amelyet hamarosan be is üzemelnek.

Az önkormányzat rendeletei

2020. március 18., Szerda

A szükségállapot ideje alatt, érvényben maradnak a jogi személyek működési engedélyei, tehát nem kell külön bejönni hosszabbításra. Ugyanakkor, a lakónegyedek parkolóhelyeinek bérleti szerződése is érvényes marad a szükségállapot végéig. Az ügyfeleket időben értesítjük, amint ez változik.

2019

Könnyű olcsónak lenni, ha csalsz

2019. november 19., Kedd

Úgy nem kunszt olcsónak lenni, ha csalsz – állapította meg tegnapi sajtóértekezletén Ambrus József. A Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója szerint a vonatkozó kormányrendelet miatt körülbelül egy lejjel kell emelni január 1-jétől a szemétbegyűjtési díjat, miközben vannak az országnak olyan részei, ahol „fütyülnek a törvényre”.

Hulladékgazdálkodás: a tisztességesek veszítenek

2019. november 18., Hétfő

A romániai önkormányzatok egy része egyszerűen nem tartja be a hulladékgazdálkodásra vonatkozó törvényt, nem fizeti a környezetvédelmi illetéket, nem is jelenti a lerakóba került szemétmennyiséget, a kötelezettség így azokat sújtja, akik tisztességesen járnak el. Kovászna megye például országos szinten első a szelektív hulladékgyűjtés terén, ám itt sem sikerült teljesíteni, hogy a szemét 50 százalékát újrahasznosítsák, közben sok más önkormányzat nem jelent vagy nem fizet.

Háromszéken nő a szemétszállítási díjszabás!

2019. november 18., Hétfő

Háromszéken 2020 januártól fejenként 1 lejjel nő a hulladékelszállítási díj, jelentette be Ambrus József. A Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója leszögezte: a lakosságnak tudnia kell, hogy az áremelésről nem helyi szinten határoztak. Ennek oka, hogy egy kormányrendelet miatt a jelenlegi tonnánként 30 lejes hulladéklerakási illetéket januártól tonnánként 80 lejre növelik.

Díjazták a környezettudatos iskolákat

2019. október 23., Szerda

A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) partnerségben a megyei szemétgazdálkodási cégekkel februárban hirdetett kartongyűjtő versenyt az iskolák számára. A Nagy Mózes Líceumban péntek reggel adták át a tárgyi nyereményeket.

Jövőtől drágul a szemétdíj

2019. október 21., Hétfő

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi, csütörtökön megtartott ülésén a szemétgazdálkodási cég igazgatójának a beszámolója is elhangzott. A cégvezető közölte: mivel csak részben sikerült teljesíteni a szelektív hulladékgyűjtést, így jövő év januárjától, európai uniós nyomásra drágul a szolgáltatás.

Kézdivásárhelyen veszélyes szeméthordónak lenni

2019. október 1., Kedd

Jelenséggé kezdett válni Kézdivásárhelyen, hogy a szemét elhordásával is foglalkozó Gosp-Com Kft. alkalmazottjait sértegetik, ha rendreutasítanák azt, aki a hulladékot nem a megfelelő helyre dobja. Legutóbb egy ilyen konfliktus igencsak elfajult. A szeptember 25-én a Secuiana Rt. közelében történt esetet a nadrággyár egyik térfigyelő kamerája is rögzítette, az áldozat pedig feljelentést tett a rendőrségen.

Elpusztult nyulak a kukában

2019. szeptember 27., Péntek

Érdekes a kézdivásárhelyi válogatóállomásra beérkező kukák tartalma, a legfurcsább dolgok kerülnek a hulladékgazdálkodási vállalat udvarára. Legutóbb tucatnál is több elhullott nyulat szállítottak be, de a temetőből (!) származó konténerből is került ki rossz hálómatrac.

Kisebb csetepaté Kézdin

2019. szeptember 26., Csütörtök

Tegnap reggel konfliktus alakult ki Kézdivásárhelyen a Secuiana nadrággyár közelében. A panaszos Zölde István, a Gosp-Com alkalmazottja szerint ok nélkül bántalmazta őt a helybéli J. A. Utóbbi azt állítja, nem történt bántalmazás, csupán „meglökte” Zöldét, mert az obszcén szavakkal illette a feleségét.

Új utcaseprő gépet és szemeteskocsit vásároltak

2019. július 31., Szerda

Háromszéken Kézdivásárhely áll első helyen a szelektíven begyűjtött hulladékmennyiség tekintetében, a lakosság egyre környezettudatosabb – nyilatkozta Zonda Balázs közgazdász, a Gosp-Com Kft. vezérigazgatója az első félévet kiértékelő sajtótájékoztatóján.

Mi a titka annak, hogy Kovászna megyében működik a szelektív hulladékgyűjtés?

2019. július 9., Kedd

Számos bírálat éri a háromszéki hulladékbegyűjtéssel foglalkozó szolgáltatókat, sok esetben jogosan, mert a rendszer valóban korrekciókra szorul.

Felújítják a gépparkot

2019. július 2., Kedd

A megyében első helyen áll Kézdivásárhely a szelektíven begyűjtött hulladék terén, a lakosság egyre környezettudatosabb. Félévet értékeltünk a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. igazgatójával, aki a géppark bővítéséről is beszámolt.

Kirándulás kartonból

2019. június 8., Szombat

Papírgyűjtési akciót hirdetett több civil szervezet és a megyei hulladékgazdálkodási vállalat iskolák számára. A benevező diákokat értékes jutalomban részesítették.

Minél többet szelektíven

2019. április 25., Csütörtök

A hulladékgazdálkodással foglalkozó kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. tavaly jó évet zárt, de idén jelentősen nagyobb összeget kell fizetnie a lécfalvi tározóban lerakott szemétmennyiség után – számolt be Zonda Balázs közgazdász, a cég igazgatója.

Lenne megoldás

2019. április 15., Hétfő

Pénteken délelőtt a kézdivásárhelyi sportszálló társalgójában a Tavaszi Zöld Napok keretében kerekasztal-beszélgetést rendeztek hulladékGAZDÁLKODÁS címmel. Az eseményen a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület, az Eco-Bihor és a Gosp-Com kft.-k képviselői, továbbá a helyi rendőrség vezetője vett részt.

A jövőnket építjük

2019. február 19., Kedd

A hulladékok megfelelő kezelésével tulajdonképpen gyermekeink jövőjét alapozzuk meg – hangoztatták tegnap Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna megyei tanács által szervezett hulladékkezelési konferencián. Az esemény némi szépséghibája az volt, hogy amit országos szinten a következő években akarnak megvalósítani, az Háromszéken már évek óta működő gyakorlat.

2018

Amiért komposztálni érdemes

2018. december 4., Kedd

Rohamosan közeledik a határidő, amikor az Európai Uniós előírások értelmében a termelt hulladékmennyiséget csökkenteni kell. Amennyiben nem teszünk eleget a direktíváknak, azt a zsebünk bánja, hiszen tonnánként egy jelentős összeggel többet kell majd fizetni a szemétszállításért. Hogy ezt a büntetést elkerüljük, jó, ha szelektíven gyűjtünk, és próbáljuk a háztartási és -tájéki szemét mennyiségét csökkenteni.

Új szemeteskocsit vásároltak

2018. július 24., Kedd

Az idei a beruházások éve a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. életében – mondotta a tegnapi sajtótájékoztatón Zonda Balázs közgazdász vezérigazgató –, aki arról beszélt, hogy idén négy szemeteskocsit szeretnének beszerezni, amiből a napokban kettő – egy vadonatúj (felvételünkön) és egy használt – meg is érkezett.

Gomba-kálvária Kézdin

2018. július 2., Hétfő

Azzal a panasszal keresték meg lapunkat a gombaárusok, hogy a kézdivásárhelyi piacról már hetek óta ki vannak tiltva, lévén, hogy a termelési engedély vagy beszerzési papír mellett kellene egy gombaszakértő jóváhagyása is arról, hogy a gomba fogyasztható, vagyis nem mérgező – de ilyen szakember nincs a piacon.

Van még, amit tanulni!

2018. április 19., Csütörtök

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak.

2017

A Gosp-Com Kft. felhívása a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozóan

2017. július 5., Szerda

A Gosp-Com Kft. vezetősége felkéri a lakosságot, hogy minél nagyobb százalékban gyűjtsék külön a csomagolóanyagot (papír csomagolóanyagok, karton, műanyag zacskó, fólia, alumínium dobozok: sörös doboz, üdítős doboz, üvegek, befőttes üvegek), illetve felhívja a lakók figyelmét, hogy a szelektív tárolókat és az ingyenesen szolgáltatott, színes feliratos, szelektív gyűjtésre alkalmas zsákokat a rajtuk található tájékoztató szerint vegyék igénybe.